Menu

Scrapbooking – vad är det och hur gör man?

0 Comments


 

Scrapbooking är mycket kul och något som alldeles för få människor använder sig av, trots att det både ger en rolig stund och ett minne man kan spara för livet. För att enkelt förklara ordet kan man säga att det är som en blandning mellan ett fotoalbum och en typ av dagbok där man använder sig av bilder och olika collage för att minnas roliga och spännande stunder i sitt liv.

En scrapbook kan se ut på många olika sätt och grunden i att scrapbooka är att göra den så personlig som möjligt. Vissa vill använda sig av hela album fyllda med bilder från sida till sida, medan andra hellre gör födelsedagskort eller tavlor att ha på väggen. Själva ordet kommer från engelskan och betyder “urklippsalbum”, vilket är precis vad det är. Mängder med bilder klistrade på och runt varandra, blandat med klistermärken, torkade blommor eller kanske en biobiljett som har stor betydelse.

Man kan skapa ett album om precis vad som helst. Bröllop, semestrar eller en scrapbook om sitt barns första år är kanske det vanligaste alternativen, men möjligheterna är oändliga och bara ens egna upplevelser och fantasier sätter gränser för vad den ska handla om och hur den ska se ut. Kom bara ihåg att alltid skriva ner var och när fotografierna togs, i fall minnet i framtiden skulle svika. Att skriva ner detta är som att skriva en journal för varje händelse man vill scrappa om.

Det är verkligen roligt att göra en scrapbook och alla som vill kan sysselsätta sig med denna hobby. Det finns varken en övre eller lägsta åldersgräns, vilket gör att det även kan bli en mysig syssla tillsammans med barnen. Kanske har man åkt på den allra första utlandssemestern tillsammans och vill minnas denna på ett bättre sätt än enbart bilder i mobilen. Kanske har man tillsammans med en partner köpt det första huset eller gift sig nyligen? Man kan scrappa om allt man vill bevara!

När man vill göra en scrapbook behöver man inte begränsa sig enbart till fotografier man själv har tagit. Det finns många andra alternativ och teman att välja mellan, t.ex. att göra en egen kokbok med alla ens favoritrecept. Den blir både personlig och betydligt snyggare att ha på kökshyllan än vanliga kokböcker, eller varför inte scrappa ihop en bok om den egna trädgården och vilka växter eller grönsaker man planterar där. Dokumentera från frö till färdig planta. Underbart!

Scrapbooking är något som passar nästan alla som älskar att pyssla. Här är det fritt fram att använda vilka saker man vill i en bok. Vill man kan man besöka en hobbyaffär för att köpa hem olika dekorationer och spetsband, men man kan också rota igenom hemmet och se vad man har i lådorna.