Menu

Regler för försäljning vid hobbyverksamhet

0 Comments


Det pratas ofta om hobbyverksamhet när det handlar om egentillverkade saker och att det är lättare att bedriva än ett eget företag, men vilka regler gäller egentligen? Lika många personer som man pratar med lika många olika svar brukar man kunna få. Ingen verkar riktigt ha någon koll. Därför känner vi att vi vill ta upp det här. Det finns en gammal myt om att man får tjäna ett visst belopp utan att behöva skatta för vinsten. Det stämmer inte. Från första kronan ska det skattas. Riktbeloppet på när det ska börja räknas som näringsverksamhet är idag en omsättning på 30 000:-. Det är alltså inte vinsten som räknas då utan omsättningen. Vill man göra mer än det kan det vara bra att registrera tex en enskild firma.

Bilder på hög

Det kan vara bra att göra upp en plan redan från början över när och hur man vill gå över till att bedriva näringsverksamhet. Ibland går det väldigt snabbt att få upp omsättningen i högre än de 30 000:- och genom att förbereda sig behöver man inte få stopp i produktionen. Steget att gå från hobby till näringsverksamhet kan många gånger kosta en liten slant. Det finns företag som inriktat sig på checkkrediter till små och stora företag. Capcito är ett av dem och de har väldigt förmånliga avtal. Med en liten checkkredit kan övergången gå smidigare och produktionen hålls igång och krediten kommer till sin rätt. Det kommer att vara roligare att jobba när du vet att du har kontroll även på den administrativa biten av din verksamhet och du undviker att riskera att få betala kvarskatt året efter. Det bästa är såklart att börja med hobbyverksamhet eftersom det ger en bra och ärlig chans till att testa på och se om kunderna uppskattar det hantverk som man bjuder ut till försäljning. Steget vidare till näringsverksamhet kan vänta tills det är dags.

Hobbyverksamhet – hur gör jag?

Kvitton och laptop

Många tror att det ska vara svårt att få till det på rätt sätt. Det enda du egentligen behöver göra är att hålla koll på intäkter och kostnader. Kom ihåg att spara alla kvitton och förvara dem på en bra och säker plats. När du ska räkna ut vad du ska skatta för ska du dra av kostnaderna du har haft mot det du har fått in. Missar du att spara ett kvitto kan du inte göra avdrag för den kostnaden. Då behöver du skatta för den summan, även om du har lagt ut för det. Håll ordning så blir det bäst resultat i slutändan. posten höjde avgifterna för Kina-paketen och det har lett till att många fler har börjat handla i Sverige igen. Det här är ingen kostnad som drabbar de som skickar paket inom Sverige utan det har istället gynnat de som säljer inom landet. Lär du dig att ta tillvara på sådana här tillfällen kan du enkelt utöka ditt kundunderlag. Det gäller också att komma ihåg att kostnader för frankering och att skicka paket ska dras av så de summorna inte behöver skattas för.