Menu

Ny garderob med färger från naturen

0 Comments


De svarta kläderna har tappat färg och de vita plaggen har fått sig en gulaktig ton. Efter många användningar blir färgade kläder snabbt tråkiga och den fräscha färgen som en gång var, är ett minne blott. I många fall väljer man då att slänga sina kläder och investera i nya, speciellt om man vill vara lite extra fin inför ett specifikt tillfälle eller om man t.ex. har ett inplanerat möte från dejtingsajten elitsinglar. Konsumtionen ökar för varje dag som går och kläder blir också billigare, vilket gör det möjligt att ständigt köpa nytt. Få personer är medvetna om att plaggen kan bli som nya igen med hjälp av naturliga färger och det är precis det vi kommer fokusera på i denna text.

Att färga kläder är idag lättare än man kan tro och det går ypperligt att utföra färgandet i det egna hemmet, även om man inte äger en egen tvättmaskin. Tvättmaskinen har länge varit sammankopplad till just färgning av tyger, men med små enkla knep kan det gå minst lika bra att använda sig av en stor kastrull, en balja eller det egna badkaret.

Svart ris, rödlök, gurkmeja eller te, rödbetor, blåbär eller avokado. Det finns mängder med livsmedel och naturliga örter som man kan använda sig av och alla ger de tyget en unik färg. Just te är mycket vanligt förekommande och en anledning till det kan vara att processen är så enkel.

Färga med te

Svart te är tveklöst det bästa att färga kläder med. Teet fungerar som bäst om det används på vita kläder för den som vill uppnå en mer krämig och beige kulör. Det enda du behöver ha tillgång till är en stor balja eller ett badkar där hela plagget kan få plats, utan att det skrynklar sig eller ligger för trångt. Det är viktigt att plagget får det utrymme som det behöver, eftersom plagget annars kan bli fläckigt. Se till att skydda andra tyger som inte ska bli färgade, t.ex. duschdraperi om du färgar i badkaret.

Börja med att koka upp så mycket vatten att plagget täcks helt. I vattnet lägger du sedan ner ett flertal tepåsar. Ju fler du tar, desto mörkare blir färgen. Låt påsarna dra sig i vattnet i cirka 15 minuter och lägg sedan ner plagget. Hur länge ditt tyg får ligga kvar, har också betydelse för hur kraftfull man vill att färgen ska bli. Det bästa med att färga med te är att du enkelt kan se färgningens gång och avbryta när du är nöjd.

När du är klar med färgningen är det dags att låta tyget torka. Kom ihåg att inte vrida ur plagget för hårt, eftersom även detta kan orsaka fläckar eller batikfärgade mönster. Du bör också vika tygerna jämnt och slätt. När du har färgat med te behöver du inte fixera färgen på något sätt, utan kan enkelt tvätta plagget precis som vanligt med tvättmedel och i tvättmaskin.