Menu

Tips på miljövänlig scrapbooking

0 Comments


Att hålla på med scrapbooking, eller att pyssla har blivit en ganska stor trend och kan vara rena rama underverket för spända nerver och stress. Det kan vara en möjlighet att stänga av den yttre världen och bara göra något roligt en stund. Längtan efter att sätta sig med scrapbookings prylar kan vara stor, men så kommer idétorkan som ett brev på posten. Vad sjutton ska man pyssla för något?

Papperskassar

Eftersom miljömedvetenheten ökar väljer också allt fler människor bort plast och plastpåsar i den största möjliga mån de kan. Det innebär att papperspåsar med tryck får en chans att visa hur bra och miljövänliga de är. Dessutom kan de oftast återanvändas flera gånger innan de kan gå till pappersåtervinningen. En papperspåse skulle dessutom passa bra att förvara dina prylar för scrapbooking i, och en papperskasse kan faktiskt återanvändas till just scrapbooking till och med. Skulle en papperspåse eller papperskasse gå sönder kan du använda den till att göra figurer och pynt med, eller ha delar av kassen som bakgrund till dina alster. Tänk miljömedvetet även i pysselväg.

Färga själv

Hur miljövänligt är alla dessa gyllene stjärnor och glitter och allt annat som finns? Det kan vara mycket plast och metall i ditt pyssel, och här kan du faktiskt ändra några ingredienser. Torkade ingredienser kan vara minst lika fina, och olika material ger olika färg. Det går även att färga saker med helt naturliga växter som rödbeta och lökskal, eller varför inte en rostig spik?

Rödbetan ger röda, lila och rosa nyanser beroende på vad det är för material, och du kan färga garn, tyg eller till och med papper. Gäller det papper kan du ta spadet från rödbetan och använda det som färg att måla pappret med.

Att färga med en spik är lätt. Lägg spiken i en glasburk med vatten och lite ättika och glöm bort den en stund. När den är rostig och fin är det bara att använda den för att göra tryck i både tyg och papp. Ett armeringsjärn som är rostigt kan med fördel sprayas med lite ättika och rullas in i en bit tyg och har du tänkt på att rostmönster av ett gammalt hönsnät skulle se ganska bra ut som bakgrund på en kartongskiva? Endast fantasin sätter gränser där. Det tar lite tid, men det ger ett extremt personligt och unikt resultat och din scapbooking blir verkligen inte som alla andras.

Egna stämplar

Inom scrapbooking används en del stämplar, men du kan göra egna av rotfrukter, frukter och annat. Ett klart miljövänligt alternativ är färg från en rödbeta och en stämpel gjord av en potatis. Vill du tälja lite kan du dessutom göra egna stämplar av trä som du kan doppa i rödbetssaft eller vatten som en valnöt har legat i och sedan stämpla papper. Du kan även göra dina egna stämplar av disksvampar eller korkar och använda vattenfärg om du vill. Det finns giftfria och ekologiska vattenfärger som dessutom lämpar sig för äggmålning, så inte ens färgerna i din scrapbook behöver vara miljöfarliga.

Kläck dina egna idéer nu och kom igång med pysslandet! Lycka till!