Menu

Scrapbookingens historia

0 Comments


Själva ordet scrapbook, eller scrapbooking kommer från engelskan och används som en benämning på en syssla som innebär att sätta in foton, klistermärken, minnessaker, dekorationer och liknande i ett särskilt album. Det betyder helt enkelt klippa ut och klistra in.

Numera finns det många som har scrapbooking som mer än en hobby, det anordnas också mässor, scrapmaraton och andra event för scrapbookingintresserade över hela världen. Vill man syssla med scrapbooking som yrke kanske man behöver hitta lediga kontorslokaler, eller så har man det som hobby, oavsett vilket kan vi garantera att det går snabbt och lätt att hitta likasinnade att dela sitt intresse med, inte minst i USA där scrapbooking är enormt populärt.

Scrapbookingens ursprung

Det är just från USA som den moderna formen av scrapbooking ursprungligen kommer. Själva företeelsen med att samla saker och sätta in dem i utsmyckade album sägs dock komma från tiden för den viktorianska eran, främst i England. Under den här tidsperioden var det oerhört populärt med så kallad dekorativ konst, vilket inte minst speglar sig i den tidstypiska arkitekturen, inredningen och formgivningen från samma period. Ornamentik, romantik och mysticism i kombination med influenser från Asien och Mellanöstern är kännetecknande för den viktorianska stilen.

Tack vare en stor andel utvandrare från USA spred sig den viktorianska stilen, och med den kärleken till vackra dekorationer och utsmyckningar. Detta intresse utvecklade sig så småningom till det vi idag refererar till som Scrapbooking.

Kortmakeri, pyssel eller scrapbooking?

Kortmakeri går också ut på att skapa framförallt personliga kort till exempelvis födelsedagar, jul och liknande högtider. Vanligtvis används kraftigt papper och dekorativa stämplar med olika motiv. Det är också vanligt att använda glitterlim, silver- och guldpennor, vackra band och liknande. Den som sysslar med kortmakeri kallas oftast för kortmakare.

Att scrapbooking och kortmakeri går hand i hand märks tydligt. Många som gillar scrapbooking gillar också korttillverkning. Det är kreativt och kräver en hel del tid, fokus och fantasi vilket ofta lockar konstnärligt lagda personer. Självklart går det även att skapa digitala kort , men många föredrar att känna materialet med händerna.

Det finns också de som ägnar sin fritid åt att pyssla, och då kan man fråga sig vad som är skillnaden mellan dessa tre företeelser? Att pyssla, tillverka kort och att scrapbooka (ja, det är ett verb) är att syssla med något. Att syssla med något betyder att hålla på med något, det vill säga en hobby, fritidssysselsättning eller ett yrke. Det går alltså att syssla med kortmakeri, scrapbooking och pyssel. Vad som skiljer de olika sysselsättningarna åt beror sedan på materialval, utförande och utformning.

För den som vill börja

Om du blir sugen på att prova på scrapbooking bör du skaffa ett startkit. Här nedan följer några tips om saker som kan vara bra att börja med, men det är självklart helt upp till var och en att välja det som känns bäst.

Förslag på startkit:

  • färgat och/eller mönstrat papper, helst syrafritt
  • olika typer av pennor (till exempel silver- och guldpennor)
  • ett par dekorationsstämplar
  • vassa saxar i olika storlek
  • vackra band (till exempel spets)
  • ett fint album

Lycka till!