Menu

Digital scrapbooking – vad är det?

0 Comments


Digital scrapbooking är enkelt förklarat scrapbooking utfört med dator. Istället för att klippa och klistra med händer, saxar och lim använder man sig av bildredigeringsprogram för att sätta ihop 2D-grafik av exempelvis scannade eller digitala foton och datorgrafik. På många scrapbooking-sajter finns färdiga set med bilder som man kan ladda ned och använda sig av, exempelvis grafik och bilder relaterade till bröllop, påsk, dop eller andra särskilda tillfällen och högtider. De består vanligtvis av en blandning av bakgrunder, förgrundsbilder och grafiska ord och fraser.

Det kan finnas många anledningar till att man väljer att ägna sig åt digital scrapbooking istället för traditionell scrapbooking. En sådan anledning är till exempel miljön – genom att inte använda sig av papper sparar man på naturens resurser. En annan anledning är kostnaden, då det blir betydligt billigare att skapa digitala scrapbooking-alster än sådana som använder sig av cardstock, stämplar, tygband, rosetter, pappersblommor, pärlor och andra dyra dekorationer. När man arbetar digitalt behöver man inte betala någonting om man inte vill, eftersom det finns gott om royaltyfria bilder på internet att använda sig av.

Vissa saker går dock aldrig att ersätta i digital form. En sådan sak är trädgårdsarbete, blommor och odling. Om man älskar att känna jorden mellan fingrarna och lukta på blommorna lika mycket som man älskar scrapbooking, ska man därför investera i ett växthus på tomten. Då kan man få det bästa av två världar – den digitala och den gröna.