Menu

Gör en inspirationstavla till din scrapbook eller pysselstund

0 Comments


Även om scrapbooking i mångt och mycket kan likställas med en inspirationstavla eller moodboard, är det inte riktigt samma sak. Scrapbooking kommer att användas medan en moodboard främst är till för en själv för att finna inspiration. Dock kan det vara ett utomordentligt hjälpmedel för den som kanske har fått skaparkramp och idétorka, och för närvarande är helt tom i huvudet på kreativitet. En inspirationstavla används i de allra flesta designsammanhang och hjälper till att hitta färgskalor, motiv, tema och annat skoj som gör kollektionen som följer.

Så gör du en inspirationstavla

Fördelen med en moodboard eller inspirationstavla, är att du har helt fria händer till att göra den som du vill. Allting går att använda sig av, såsom tyger, bilder, egenritade illustrationer och material som man tycker känns extra intressant. Material och tyger är framför allt viktiga inför skapandet av klädkollektioner och inredning, men även för scrapbooking och pyssel kan det vara en fördel att blanda olika material.

Att hitta ditt tema

När du gör en inspirationstavla kan det vara bra att följa ett visst tema, eftersom det som kommer ut i slutändan av kollektionen eller den slutliga designen, får en tydligare röd tråd. Detta är dock inget krav, men rekommenderas – i alla fall i professionella sammanhang där trender spelar en viktig roll. Hur du finner ditt favorittema är olika, men internet och tidningar samt mässor och modeveckor spelar ofta en avgörande roll, där bilder och material utgör en stor del av innehållet.

Hur sätter man upp bilder och inspiration?

Även här finns många alternativ för att snabbt finna det man söker på inspirationstavlan. Somliga tar ett större pappersark och klistrar och fäster bilder och material, medan andra använder sig av anslagstavlor och whiteboardtavlor så att saker och ting alltid står på sin plats. Genom en whiteboardtavla eller en större anslagstavla, är det också lättare att sätta upp fler bilder eller till och med skapa två inspirationstavlor jämte varandra. Detta är helt och hållet en smaksak, men ju större kollektion eller projekt man tar sig an, desto större inspiration kan krävas och därmed större plats.

Anslagstavlor och whiteboardtavlor kan du lätt hitta ute i e-handeln.http eller i fysiska inredningsbutiker, där de finns tillgängliga i flera storlekar och utföranden.

Spara dina inspirationstavlor

Även om en inspirationstavla oftast är till för ett enda projekt, så kan det vara smart att spara sina moodboards till ett senare tillfälle för att återuppta någon idé eller välja ut ett axplock av idéer som tydligen kan bli aktuella igen. Ett sätt är att fotografera av dem med mobil eller kamera och spara dem digitalt på datorn. Då slipper du stora och otympliga tavlor att fajtas med, där tygbitar far omkring eller papper rivs isär. Ju större inspirationstavlan är, desto viktigare att den dokumenteras på bild.